Klupatý gang radí: Když potkáme kotě

22.06.2010 15:19

Většina z nás se shodne na tom, že nejrozkošnější věcí na světě jsou mláďátka - šťěnátka, koťátka, želvátka, miminčátka, zkrátka všichni malí pidižvíci, kteří si neumí bez maminky ani tlapku olízat. O tom my, kočičáci z Klupatého gangu něco víme! Také jsme byli ňuňu - ťuťu - žužu... ale no fuj, eehm.. Tedy, také jsme byli malí a nezkušení. Dnes však jsme velcí a velmi, velmi moudří a proto vás, lidé, můžeme poučit o tom, jak se zachovat když potkáte nebo naleznete mládě našeho druhu. Co si budeme povídat, mláďátka jsou prostě hloupoučká a pitomoučká. Lehce se jim totiž může stát následující věc: Představte si, že jdete městem a odkudsi se vynoří kotě. Tááák krásné a roztomiloučké kotě, že vykřikneté "jéé, kotě". Ono se k vám vydá a vy si ho začnete hladit. Pak jdete dál svojí cestou... kotě jde ale za vámi! Tak se smějete, jak je to srandovní a jdete dál. Po pár set metrech jde kotě stále za vámi, ale vy vcházíte do dveří a zavíráte je. Kotě sedí na ulici a přemýšlí: kde jsem se tu vzalo? Hned se vrhne k dalšímu člověku, který jej zavede zase o kus dál od domova. Pozdě večer začíná mít kotě hlad. Volá mámu. Ale máma nikde. Ta mezitím lítá po celém svém teritoriu a hledá potomka. Potomek sedí o několik křivolakých ulic a čtvrtí dál, mimo svůj naučený domov a neumí nalézt cestu zpátky. Je to ještě mládě - jeho teritorium, které si osvojilo, je velmi malé. Kotě brečí a pláče. Vy zatím doma jíte teplou večeři.

Takhle to dopadá, dvounožci, když si z nás děláte hračku pro zábavu. Uvědomte si, že mládě má svoji matku a své území. Nejsme na mazlení, jsme malé šelmičky! Některé matky - kočky okousávají svým potomkům fousky. Fousky máme na orientaci v prostoru. Máma - kočka to dělá tedy proto, aby se kotě orientovalo pouze na malém území a nezatoulalo se. A pak přijdeš ty, člověče, a odlákáš jejího potomka pryč. Něco jiného je, když na kotě narazíme my, Klupaťáci kočičí (to mu dáme jednu za uši a pošleme ho domů) a když na něj narazí lidský tvor. Koneckonců, my se vám taky nehrneme do každýho kočáru, abychom vám otlapkali mimino..

 

Kelíšek z depozita Os Podbrdsko. Photo by Nico. 

 

Máma - kočka přenáší svá mláďata z místa na místo, aby tak omezila nebezpečí, že je najde predátor. Může se stát, že odnese všechna koťata a pro poslední se zrovna vrací, zatímco vy jdete na procházku se psem, který kotě vyčmuchá. Jde ve většině případů o koťata do jednoho měsíce věku, o úplný prcky. Musíte si být stoprocentně jisti, že se máma pro kotě nevrátí, než jej vezmete a někam odnesete. Pokud naleznete větší počet koťat, vždycky počkejte, zda se pro ně matka vrátí. Nutno podotknout, že se asi sotva vrátí pokud tam budete okolkovat. Choďte místo pravidelně a opatrně kontrolovat a až uznáte za vhodné, že se matce něco stalo, nebo koťata opustila - pak teprve jednejte. Pokud naleznete zraněné, podchlazené či očividně nemocné mládě, jednejte hned! Za prvé odneste kotě do teplého a suchého prostředí. Pokud se zdá, že je vážně zraněné nebo v ohrožení života, dopravte jej ke zvěrolékaři. Bledé dásně vám napoví, že je kotě v šoku (k tomu se pojí i podchlazenost), rudé dásně naopak znamenají, že u něj probíhá infekce. Máte - li pocit, že je kotě pouze podchlazené, slzí mu oči a kýchá, počkejte do druhého dne a nechte jej v klidu. Adekvátně jeho věku ho nakrmte (o informace si zavolejte na veterinu nebo do útulku) a ponechejte v teple. Jsou lidé, kteří se o nás, kočky příliš nezajímají a takováto zcáhrana je absolutní vrchol jejich pomoci. Jestli mezi ně patříte, odvezte kotě nejlépe do soukromého útulku či depozita, kde se o ně postarají. Pokud jste fakt borci, vemte kotě na veterinu a nechte jej ošetřit. Strašně důležité upozornění je, abyste takovýho drobečka  sami neodčervovali tabletou, ale velmi postupně a velmi jemně (například pastou, informace opět na veterině). Prudkým odčervením můžete koťátko zabít. A to bychom byli fakt namíchnutý a museli byste si to s námi vyřídit... Najdete - li koťata (o kterých určitě víte, že je jejich matka nezvěstná) nebo zatoulaná či jinou formou nalezená zdravá koťata a máte to srdce o ně pečovat, nechte koťě v teplém, suchém a bezpečném prostředí (může se opět zatoulat!) a nechte toho trpaslíka, ať si na toto prostředí zvykne. Po týdnu až dvou dejte pidižvíka naočkovat a odčervit a pokud si jej nadále nechcete nechat, snažte se mu najít nového krmiče.

Drahý čtenáři, který jsi teď zcela erudovaný - doufáme za všechny kočičáky tam venku, že po přečtení těchto informací neuděláš tu chybu a neodloudíš mláďata od mámy. Většina našich potomků se začne od druhého měsíce toulat kolem svého domku nebo jiného místa, kde má maminku. Jsme sice v tomto věku nejroztomilejší, ale jak také vidíš - nejzranitelnější. Přitom nám zbývá ještě celý měsíc k tomu, aby nás máma - kočka naučila všemu, co potřebujeme (ano, čteš správně - naše výchova trvá plné tři měsíce). Pokud bys, chytrý čtenáři, vyhrál takové terno, že nalezneš bezprizorní maminku - kočku i s koťaty, nikdy tuto rodinku neodlučuj a postarej se o všechny. Taková koťěcí maminka ti pak požehná (nebo ti sekne drápem do obličeje, záleží podle toho) a všude po okolí budeš mezi námi, kočkami, za velkýho hrdinu. Měj na paměti, že koťata si bereme pouze tehdy, pokud jsme si jisti, že ztratila mámu. Zraněná koťata si bereme i kdyby měla maminek sto... Všechno je na tvém bystrém úsudku a objektivním zhodnocení situace.

 

Na závěr přikládáme, s laskavým svolením autorky, odkaz na článek jak se chovat k mláďatům v lese: www.fler.cz/blog/nedotykati-se

 

 

 

© Sekretariát Klupatého gangu 

Vyhledávání

Kontakt

Sekretářka Klupatého gangu:

 

 

Kočky jsou křehká stvoření a často je trápí choroby. Ale ještě jsem neslyšel o žádné, která by trpěla nespavostí..

(J. W. Krutch)

 

Brzy všichni poznali, že kdykoliv bylo potřeba udělat nějakou práci, kočka nebyla k nalezení..

(George Orwell, Farma zvířat)